maandag 2 juni 2014

“Grote Parmir Tour door de Wakhan Corridor” deel 3

Ons volgende doel is Nagina’s homestay in Langar een dorp met ongeveer 1800 inwoners. Onderweg bezoeken we een lokaal museum in Yaug een nog oorspronkelijk Parmirhuis, met oorspronkelijke wand en plafondversieringen en waar lokale gebruiksvoorwerpen worden getoond. Op het terreinbuiten is de oude een zonnekalender te zien. Op 17 maart en 17 oktober van het jaar, via een rotspunt op de berg moet de opkomende zon via een gat in de steen van de zonnewijzer precies samenvallen (dit alleen op die 2 dagen van het jaar).

Na een korte rit komen we in Vrang waar we na een korte wandeling een Buddistische stupa bezoeken,  met in de rotsen uitgehouwen cellen waarin oude tijden de Buddistische priesters zich in stilte lange tijd terugtrokken.
Op naar ons volgende doel, we vertrekken naar Zong voor een bergwandeling van zo’n 2 uur naar Langar onze overnachtingsplek. Na het ronselen van een lokale gids (van 200 naar 80 Somoni) gaat hij ons voor de berg op en af. Onderweg bezoeken we de sterk vervallen ruine van het Zijderoute fort van Abreshim en de oude petroglieven van Langar. Afbeeldingen van mensen en dieren die zijn ingekrast is de marmerafzettingen van de berg. Na de wandeling worden we door de gids bij ons onderkomen afgeleverd. De verrassing hier bestaat uit warm water opgewekt via een zonneboiler en een echte wc-pot met stromend water.


Petroglieven
Uitzichten te over, het einde van de Waghan Corridor

Geen opmerkingen: